Кампанията “Иракли”

Близо до нос Емине, на север от него и на юг от Обзор се намира местността Иракли. В най-големия залив в местността в морето се влива река Вая. Големият залив е известен отдавна като ареал на различни видове редки птици и горски бозайници. Това място, съчетаващо планината и морето, е уникално за нашето черноморие – точно там Стара планина слиза до водите на Черно море. Заради нуждата ценните обиталища на животните да бъдат запазени, местността има статут на защитена местност, съгласно българското законодателство.
Към северната част на залива и близо до устието на р.Вая имаше лагер с бунгала, в който почиваха хора, които искаха да бъдат на море, но без стреса на урбанизацията, а със спокойствие и красота около тях.
На юг от този лагер се простира частта от залива, която преминава към защитената местност. Там лагеруване не е позволено. До границите на защитената местност всяка година в гората се опъваха палатки и биваци, а на плажа слизаха хора, на които и лагерът с бунгала им е в повече.

Бил съм там и зная как повечето хора преди тръгване си почистваха всички отпадъци, и пътьом събираха и отпадъците на малкото непочистили. Зная, че това вълшебно място на ръба на планина и море трябва ако не да остане диво, то поне да не се застроява с хотелски комплекс и почивни селища. Иракли отдавна не е дивото място, каквото е било преди, но не си заслужава едно от последните останали по-спокойни кътчета по черноморието да се превръща в поредния комплекс от стъкло, бетон и луксозни вили.

От няколко години се подготвя проект за почивен комплекс в Иракли. От няколко години се чува, че ще дойдат инвеститори и строители с големите багери, но все като че ли нищо не се променя.
Но от тази година вече в Иракли няма да е същото – започва изграждането на комплекс на Swiss Properties Ltd., което е български филиал на швейцарското дружество BPI AG.

БЗДП (Българското дружество за защита на птиците) официално твърди, че “застрояването на въпросните райони в близост до защитената местност Иракли ще доведе до нарушаване ареалите на много птици и дори до изчезването им от района и всякакво застрояване на целия район от нос Емине до целия Иракли ще е пагубно за защитената местност”.

За четене:

  • статия в BlueLink – граждански портал за околната среда в България: Строеж заплашва местността Иракли
  • план на застрояването – спецификация от сайта на фирмата, която ще строи в Иракли
  • пълен списък на защитените територии в България – от сайта на изпълнителната агенция по околната среда
  • защитената местност “Иракли” – пак от там, подробно за “Иракли”
  • Irakli – The END – галерия със снимки на лагера след разрушаването му за разчистване на терена за новия строеж на курортен комплекс
  • тема във ФотоФорум за спасяване на “Иракли” – темата е дълго и активно дискутирана, но си заслужава да прочетете мненията и да споделите и вашето ;)
  • Irakli – блог за спасяване на защитената местност “Иракли”. Публикуват се снимки и съобщения за дейности в подкрепа цялостта на “Иракли”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *