Как съхранява снимките ви “Фото форум”?

Родният сайт “Фото форум” е с дълга история на неадекватност към авторските права. Пример за това е фактът, че публикува снимки от потребителите без да им оставя пълен контрол върху тях. А на сайта пише “Снимките в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без позволението на авторите е незаконно.” Не можеш хем да публикуваш снимки, хем те да са с всички права запазени, хем да си запазваш за себе си правото да използваш тези снимки както решиш за свои (на сайта) цели – “Организаторите на сайта могат да използват снимките за целите на сайта, за организиране на изложби, както и за рекламни материали на Фото Форум (в това число публикации в пресата свързани с дейността на сайта).

За безумието в затворения кръг на публикуването на снимки в мрежата с всички права запазени сме говорили с Йовко Ламбрев – ако публикуваш с пълни права запазени, можеш или 1) да си самият автор или 2) да ти е предал всичките си права на теб. Тоест да казваш “аз публикувам снимките, те са обаче с всички права запазени от автора” е малко абсурдно. А на фона на това да си запазваш в правилата на сайта изключителното право да използваш коя да е от снимките за свои цели е… меко казано признак за неразбиране.

Всичко това са стари “лаври”, но нещо наскоро ме стресна и реших да пиша на webmaster@. Във форума някой от админите беше споменал, че еди-коя си снимка “е била открита сред изтритите”. Сетих се, че и друг път съм срещал този довод във форума им и се запитах: След като има проблем с гореописаното запазване на правата, след като има проблем и с заявеното изключително ползване на потребителски снимки… нима на всичкото отгоре те не трият снимки?

Публикувам тук кореспонденцията ми с webmaster@. Не съм искал разрешение, защото това не е личен разговор, а кореспонденция до служебен адрес на публичен сайт.

—-
От: yasen[…]
До: webmaster[…]
Дата: Sun, 3 Jun 2007 11:56:42 +0300
Относно: terms of service

Къде мога да прочета условията за ползване на услугата на photo-forum.net, заедно със задълженията на двете страни? Имате ли описани права и задължения на потребителя и на сайта? Не правила за участие в конкурси или за нива на потребители.
 Конкретно имате ли описано някъде правото ви да запазвате във ваш архив на потребителски снимки след тяхното изтриване от потребителя? Във форума на сайта неведнъж казвате, че дадена снимка е била открита “сред изтритите снимки на автора”.
 Ако нямате, това противоречи на съобщението “Снимките в този сайт са със запазени авторски права. Използването им без позволението на авторите е незаконно.”
 Накратко, на кого принадлежат авторските права след публикуването на снимката? А след изтриването й от потребителя?

Ще очаквам отговорите ви.
Благодаря предварително,
Ясен

—-

От: webmaster[…]
До: yasen[…]
Дата: Sun, 03 Jun 2007 23:39:47 +0300
Относно: Re: terms of service

 Фото Форум не е услуга, а сайт. Функционирането му не се различава от това на останалите сайтове в мрежата. Снимките принадлежат на автора, естествено, негови са и авторските права. Фото Форум не използва за нищо снимките на автора, освен в случаите описани в правилата: http://photo-forum.net/index.php?TEMPLATE=pravila
 Регистрирайки се на сайта, авторът потвърждава че е съгласен с тези правила. Между 3 и 4 всяка сутрин се прави бекъп и архив на харддисковете на сървъра. Тези архиви се съхраняват извън сървъра на Фото Форум. При изтриване на снимка от автора, той я изтрива от сървъра. Не е възможно да изтрие снимката си и от архива, така както не е възможно да я изтриете от кешираните страници на Гугъл, примерно.
 Това не означава че Гугъл или Фото Форум използват снимките ви за нещо. По този начин функционират всички останали сървъри, това че изтривате писмата си от пощата или уеб-страниците си от предоставеното ви пространство не означава че ги няма в бекъпа на сървъра.

—-

От: Yasen Pramatarov yasen[…]
До: webmaster[…]
Дата: Tue, 5 Jun 2007 15:50:01 +0300
Относно: Re: terms of service

On Sun, 03 Jun 2007 23:39:47 +0300 webmaster[…] wrote:

Фото Форум не е услуга, а сайт. Функционирането му не се различава от това на останалите сайтове в мрежата.

 Имам предвид сайтът като услуга. Сайтът ви предоставя услуга на потребителите си, за правата и задълженията на двете страни по тази услуга питам.
 “Това не е услуга, а сайт” не говори нищо – дали го казвате или не, сайтът ви така или иначе предоставя услуга на потребителите си. Хостинг на снимки, класации на снимки, коментари и форуми – да не ги изброявам аз.

Снимките принадлежат на автора, естествено, негови са и авторските права. Фото Форум не използва за нищо снимките на автора, освен в случаите описани в правилата:
http://photo-forum.net/index.php?TEMPLATE=pravila

 Радвам се, но това има ли го описано някъде черно на бяло?

Регистрирайки се на сайта, авторът потвърждава че е съгласен с тези правила. Между 3 и 4 всяка сутрин се прави бекъп и архив на харддисковете на сървъра. Тези архиви се съхраняват извън сървъра на Фото Форум. При изтриване на снимка от автора, той я изтрива от сървъра. Не е възможно да изтрие снимката си и от архива, така както не е възможно да я изтриете от кешираните страници на Гугъл, примерно.

 Има разлика между вашия архив и кеша на Гугъл, да не смесваме нещата. Кешът на Гугъл е част от публичната им услуга. Вашият архив не е публичен, вие пазите някъде копия на потребителското съдържание, без да има описано в текст какви отговорности и задължения към това съдържание поемате.
 Всеки може да си прави архив, нищо против това. Но тъй като работите с потребителско съдържание, част от което представлява и лични данни или авторски творби, въпросът е какви ангажименти поемате за съхраняването му.
 Нещо повече – след като потребител е изтрил съдържанието си от сайта ви, вие нямате право вече да го архивирате точно това съдържание. Справка – въпросните Гугъл, които изрично в условията на услугата на сайта си GMail отбелязват, че си запазват правото да запазват копия на потребителското съдържание.
 При вас такова изрично казване има ли, в правно издържан и видим на сайта ви текст?
 Всеки потребител има право да ви поиска условията на услугата ви.

Това не означава че Гугъл или Фото Форум използват снимките ви за нещо. По този начин функционират всички останали сървъри, това че изтривате писмата си от пощата или уеб-страниците си от предоставеното ви пространство не означава че ги няма в бекъпа на сървъра.

 Да приемем, че разбирам прекрасно как функционират сървърите. Не ви питам за това, нито дали си правите архиви на сайта. Въпросът е дали в архивите си включвате копия на вече изтрита потребителска информация.

—-

От: webmaster[…]
До: Yasen Pramatarov yasen[…]
Дата: Thu, 07 Jun 2007 10:05:01 +0300
Относно: Re: terms of service

 В правилата на сайта ясно са описани правата и задълженията на двете страни. Мисля че въпросът е изчерпан.

—-

Разбира се, какво друго да ми кажат. Няма да се занимават да обясняват защо нямат описано никъде какво правят с изтритите данни и снимки, я. И защо запазват за себе си права върху снимки, които иначе са с всички права запазени за потребителя.

Да поясня пак – нямам нищо против някой някъде да си прави архив за себе си от публично достъпни данни. Проблем има, когато някой дава място за публикуване на данни и снимки и твърди, че хем снимките са с авторски права на качилия ги потребител, хем може да се използват за нуждите на сайта. Има и проблем с неизтриването на лични данни и снимки с авторски права – пак казвам, впечатляващо е сайт от ранга на “Фото форум” да се сравнява с Google, но разликите са очевидни.

Нещо повече – не е вярно, че тези въпросни изтрити снимки не се използват никъде. Използват се, най-малкото като аргумент за отказ на участие в конкурс – “вашите снимки бяха открити сред изтритите, значи са били публикувани вече и затова нямат право да участват“. Брех…

3 thoughts on “Как съхранява снимките ви “Фото форум”?

 1. turin Post author

  Всъщност сега виждам, че при регистрацията на нов профил вече се изписва препратка освен към страницата “Правила” и към страницата “Общи условия” (photo-forum.net/index.php?TEMPLATE=ou). Която е нова за мен – не зная дали е създадена сега или е отдавна там, но за нещо подобно идеше реч в моите запитвания.

  Вярно, там не пише нищо за изтриването на данни от профила, но това е лошото на публикуването с всички права запазени – толкова много неща трябва да съобразяваш и упоменаваш в условията на услугата си.

  В този ред на мисли – скоро писах често за Zooomr, та там всички снимки по подразбиране са без запазени права, за обществено ползване (public domain). Това прави нещата много по-ясни и уредени. Разбира се, който иска, следва да може да смени публикуването и да ползва лиценз. Има цял набор лицензи CreativeCommons, които са подходящи. Има и други групи лицензи, разбира се – въпросът е, че “всички права запазени” започва все по-видимо да пречи. Както на потребителя, така и на предоставящия услугата.

 2. Vladimir Gyurov

  Това е само повърхността на блатото “Фото форум”!

  Този сайт ПРАЩИ от несъответсвия, дето не са случайни а са вратички за злоупотреби. Оставят се умишлено, използват се неправомерно и НЕЗАКОННО, а радетелите за правила и справедливост просто се трият, а след това срещу тях се нахъсва селектираното послушно малцинство, на което за благодарност се отпускат малки привилегии (обикновено под форма на затваряне на очите на администратора срещу фрапантни злоупотреби).

  Аз участвам (вече участвах) в този сайт от деня на създаването му. Имало е, И ОЩЕ ИМА мои снимки вътре, който АЗ НЕ МОГА ДА КОНТРОЛИРАМ — изтривам например, въпреки желанието ми (сега стоят в галериите им от изложбите на ФФ). Имало е случаи, когато съм бил ИЗТРИВАН (без достъп в профила си, съответно снимките си). Сега съм ИЗТРИТ, като никът ми стои там, и в профила ми пише нещо от рода “напуснал по собствено желание” — каквото не отговаря на истината.

  Мойте проблеми с този сайт започнаха от момента, когато в една тема във форума поисках по-строг и своевременен контрол върху крадените снимки, които ЗАЛИВАХА сайта. Крадеше се поголовно, и все хубаво разбира се. Това беше добре — защо да не се позадържат тези крадени снимки за активният период от няколко дни поне — когато се рейтинговат, т.е. виждат от всички (останалото после е архив — почти непоглеждан). Когато собственоръчно започнах да изобличавам крадците и да взисквам да се прилагат правилата, това нещо вървеше с неохота и бавно… докато станах направо досаден и ЛОШ — защото реално бях срещу интересите на сайта (в частта им, да се хранят с чуждо). Веднага последва изтриването ми от сайта и започването на кампания по моето очерняване. Това беше само началото! В последствие всичкото лошо и гнус, което можеха да натворят определени изчадия дето се подвизават вътре беше насочено срещу мене. Администратора не само, че уж си затваряше очите, но използваше други никове за да налива огън в парада. Стигна се до заплахи, до изкарване на лични данни срещу мен от админа, до “медиини” заплахи (кликата мисли, че вече има сериозен ореол на влияние тип шурубаджанаци и състуденти тука и там), срещу рязане на групови ай-пита и по този начин лишаване на СТОТИЦИ потребители от “услугата” — не по правилата. Срещу триене на потребители САМО ЗАЩОТО СА МОИ ПРИЯТЕЛИ! Този стил беше използван срещу ДЕСЕТКИ потребители.

  Разбира се, наличието на толкова дупки и показна демонстративна шуробаджанащина отвори апетитите на доста лоши хора да намерят своята почва и място дето да си ширят проявите — достатъчно е едно навеждане към когото трябва. Тази среда им послужи КАТО МАГНИТ! Процесът е естествен.

  Твърдо мога да кажа, че “Фото форум” е едно гнездо на виртуален феодализъм в невероятни разюздани форми! Шепата АКТИВНИ ПИШЕЩИ по форума/клуба са селектирана по интересите на сайта група, останалите са просто плахи и безгръбначни хора без ценностна система, или видяли в това блато своят шанс да станат хищници, макар и само виртуални по образ и подобие на бони и JORO — “успелите” момчета от село. Това им дава невероятното и опияняващо усещане за ВЛАСТ, съответно и комплекси от това, че тя е само виртуална такава, а виртуалът тепърва прохожда в намесата в активния живот засега на сравнително малко хора.

  Жалко за нищо неподозиращите, просто пускащи снимки там, без да четат “дискусиите”, “клуба”, или активно да наблюдават “конкурсите”, “рейтингите” и т.н. Всички те са бъдещи жертви, обречени… от момента в които решат да си търсят нарушени права, или да радеят за спазване на правила или се борят срещу нарушаването им. Тогава те ще видят истинското лице на СОБСТВЕНИЦИТЕ на този сайт.

  В мое лице те спечелиха един вечен враг, човек комуто работата е да работи с лоши хора, но който те изненадаха тотално и — КОЙТО ТОЧНО ТЯХ НИКОГА НЯМА ДА ЗАБРАВИ!

  Невероятна е потенциалната черна енергия и мръсотия (комплекси) на един нереализиран в практиката престъпник (а само във виртуала)! Не може да се сравни с иначе тази на доволно реализиралият я такъв!

  “Хора БДЕТЕ” — Юлиус Фучик (да припомня една фраза, която ми хрумна, че е точно на място, изречена някога от моя патрон на училището, в което съм учил)

 3. turin Post author

  Темата е неприятна и за други хора, само за пример ще дам какво написа наскоро Гери.

  И ето, макар и една година след като аз съм писал статията и на практика също толкова откакто не влизам в този сайт, явно нищо не се е оправило, а напротив.

  Най-добре е да престанем да обръщаме внимание на това уеб-недоразумение. Появиха се доста други проекти — UrbanStyle например, където положението с лицензирането е съвсем ясно, защото се използва свободен лиценз и в същото време се запазва авторското право. Вярно, че аз се грижа за Ърбанстайл от известно време. Стои ми в разработка един друг проект, Photo-Clubs. Има и проекти на други хора, които си заслужават вниманието

  Напоследък все повече от наистина снимащите любители (и професионалисти да са, в това си снимане са любители, правят го от любов към фотографията) си направиха фотоблогове и публикуват снимки и хората ги гледат.

  Така че за мен важното беше да си махна снимките от ФФорум и подобните му сайтове и след това да забравя, че съществуват, да не ги посещавам. За сметка на това посещавам ценни проекти за фотографски сайтове, лични фотоблогове и пускам в моя. Прилагам го и ми действа благотворно. ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *