Как да защитим е-пощата си от спам

Или как да бъдем анонимни, когато името ни не е нужно.

Е-пощата е една от най-уязвимите на злоупотреби услуги. Може би защото е много разпространена и злоупотребите са повече на брой, но е възможна и друга причина някой да се възползва от пощата ви по начин, който не желаете и не одобрявате. Възможно е вие с действията си да сте улеснили злоупотребата. Днес много страници в мрежата искат от вас да въведете адреса на е-пощата си, че дори и да го потвърдите, като изпратите нещо определено от него. И докато някои от тези страници използват това за защита от злоупотреба с услугата им от ваша страна, много, много други страници използват така въведения и/или потвърден адрес за цели, които не сте одобрили. Защото никога не са ви питали дали искате да препродадат адреса ви на фирми за масова реклама и дали сте съгласни да получавате купища нежелана поща, т.нар. “спам”.

Борбата с това презряно явление, спам-а, се води на много фронтове и само някои от мерките срещу спам са ограничения в сървърите, използване на черни и/или бели списъци, съответно на забранени и позволени пощенски сървъри, машинно претърсване съдържанието на писмата за съвпадения със “спамерски” шаблони, отказване на писма от определени адреси, поставяне на различни капани за спамерските скриптове, претърсващи мрежата за адреси – различни видове “медени гърнета” (“honeypots”).

Това са все много ценни и доста успешни методи, но са все неща, които се правят на сървърите – или в настройките на пощенските сървъри, или в съдържанието на страниците-капани. Потребителят, който има само достъп до кутията си и иска да я предпази има много малко възможности да ограничи спам-а. Разбира се, може да се използва система за филтриране на писмата, нещо, основано на Spamassassin – повечето четци на поща поддържат такова филтриране под една или друга форма. Sylpheed, Sylpheed-claws, Evolution, Thunderbird, KMail и много други – всеки добър четец на поща може да филтрира спам-а. Но лошото е, че това филтриране става чак след като сте изтеглили нежеланите писма. Изхабили сте мрежов трафик, колкото и малък в някои случаи да е и писмата, които преди всичко *не желаете да получавате*, технически вече сте ги… получили.

А и адресът ви е добре известен на спамера и следващият път писмото може да е по-различно и да премине през защитите. Също така адресът ви може да бъде “продаден” заедно с много други на друг спамер. Има такава практика – spamnest-овете си разменят списъци с адреси. Някои от субектите в този “бизнес” са уж иначе сериозни фирми, на които на пръв поглед бихте се доверили и бихте дали личните си данни. Естествено, нищо не може да бъде доказано и това са само догадки. Но е сигурно, че като оставяте адреса на е-пощата си и други лични данни в мрежата, рискувате с данните ви да бъде злоупотребено. И рискът е голям. Злоупотребите – също. Спам-ът е само една от тях. На пръв поглед е безобидна, но е една от най-досадните.

Как да решим общо проблема? Бъдете анонимни, когато е възможно!

На много, дори на повечето от местата, където ви искат лични данни, всъщност могат преспокойно да “минат без тях”. Много страници твърдят, че използват данните ви за техни си “вътрешни” пазарни проучвания, за да подобрят услугата си. И на адреса щели да ви изпращат неща, които биха ви заинтересували. Ако в дадената фирма няма хора, които да могат да измислят добър проект за качествена и ценна услуга, никакво пазарно проучване няма да им помогне. Адресът ви не им трябва. Ако някъде много настояват да им дадете точен адрес, значи или са глупави, или ще използват адреса ви за друго.

За всякакви такива случаи използвайте временни пощи. На английски ще ги срещнете описани като “disposable email” – ако решите, потърсете в любимата си търсачка с такива ключови думи. Временната поща е такава услуга, която ви дава възможност да получавате писма, без да се регистрирате с лични данни. (Помислете само, че някои от родните доставчици, включая некадърните пощи “Абв.бг” и “Мейл.бг” дори искат да им дадете ЕГН-то си… Поне преди време искаха.)

Временната поща е уеб-базирана услуга, проверявате си у през уеб-четец. Някои от проектите осигуряват и записване за новини – добавяте в четеца си на новини RSS или ATOM адреса на пощата си и получавате веднага писмата като новини.

Пощата е временна, защото след определен период от време писмата се изтриват. Достъпът до кутията е без парола – всеки може да влезе и да прочете какво сте получили. Затова наистина използвайте такива временни анонимни пощи точно по предназначението им. Най-добре е да използвате такова име на кутията си, което трудно да се отгатва – може да е дълга поредица от случайни символи. Не използвайте тези кутии за лична кореспонденция или за поверителни данни. Тези пощи са направени, за да се използват в страниците, които държат да получат адреса ви, без да има видима нужда от това за функционирането на услугата им.

Като казах това, сега ще дам някои от адресите, които съм намерил в последно време. Вижте коя от тези услуги ви подхожда най-добре и можете да почнете да я използвате веднага, без регистрация.

Mailinator

GreenSloth

PookMail

TempInbox

SpamSpot

TempEmail

WuzupMail

MailEater

WillHackForFood

Аз лично използвам Mailinator и съм доволен от услугата. В лентата с инструменти на Kazehakase, уеб-четеца ми, имам запис за RSS-новини на кутията ми там.

Препращане на пощата

Анонимните временни кутии са хубаво нещо, но лошото при тях е, че не може да се изпраща поща от тях. А на някои места се иска потвърждение на полученото писмо. Понякога вътре в писмото има препратка, която потвърждава, че писмото е получено. Това решава проблема, но в някои случаи такава препратка не се изпраща, иска се отговор от пощенската кутия. В този случаи временните пощи са безсилни. Всъщност… не съвсем… ;)

За такива случаи решението е да използвате комбинация от временна анонимна кутия и препращане на пощата. Има услуги, които осигуряват такова препращане без сложна регистрация и без да искат лични данни. Вътре в профила си в тези страници можете да указвате, че например еди-кой си адрес (“псевдоним”, не истинска кутия) е свързан с еди-коя си кутия (например истинска временна анонимна кутия, да кажем – в Mailinator). И така можете да направите десет, двайсет, колкото са ви нужни псевдонима за препращане. По един за всяка различна услуга, за всеки различен сайт с регистрация. И когато искате да се “махнете” от даден сайт, но не можете да се от-регистрирате, защото няма такава възможност в сайта, просто изтривате пощенския псевдоним. Нека те си мислят, че ви имат адреса. Вие ще знаете, че такъв адрес просто вече няма. ;)

Някои от тези препращащи услуги поддържат и изпращане на писма. Такава е например SneakEmail – там след като зададете псевдонимите си на препращане, когато изпратите писмо до определен адрес на сървъра, с определените име и парола, той ще препрати писмото ви до крайния получател. Все едно сте писали от кутията си в SneakEmail. А всъщност там нямате кутия, а само псевдоними на препращане към истинската ви кутия. Която остава неизвестна за крайния получател. И защитена от спам.

Ето списък с някои от адресите, на които се поддържа препращане на е-поща:

SneakEmail

e4ward

KasMail

Jetable

MailNull

SpamGourmet

Някои сайтове ви предоставят комбинирана услуга – и временна поща, и препращане. Което си изберете. Ето някои такива адреси:

ShortMail

SpamDay

SpamBob

Някои от уеб-администраторите се мислят за много велики и понякога можете да си натъкнете на забрана за използване на даден адрес, защото уеб-админът е разбрал, че това е временна поща, а той иска *вашата* *истинска* *постоянна* поща. Да, не им трябва просто кутия, която да можете да проверите, искат точно вашата кутия. Както казах по-горе, искат я за да ви пращат спам. Или, което е по-вероятно, да продадат името на кутията ви в дълъг списък с други клиенти на spamnest-компания.

За такива случаи използвайте някоя от другите временни пощи – затова дадох повече от една тук. Някои от тези пощи поддържат и повече от един домейн, както е случаят с Mailinator, там имате повече от един достъпни домейна, които можете да ползвате с името на кутията си. Например, ако кутията ви там е “alabala@mailinator dot com”, можете да я достъпите и като “alabala@…..”. Няма да слагам излишно тук другите домейни, спам-роботите само това чакат ;)

И не забравяйте – когато се налага, можете да оставите личните си данни, има закони, по които се регистрират лицата, които могат да събират и съхраняват лични данни. Тоест в някои случаи може да е оправдано да ви помолят за лични данни. Но когато не е видима необходимостта да давате данните си и особено когато нямате уверение, че лицето отсреща е регистрирано по въпросните закони, не оставайте личните си данни!

Не оставяйте и документа си за самоличност, независимо от причината да ви го искат! Личната ви карта и международния ви паспорт имат право да задържат само служители на полицията! А те предварително удостоверяват, че са такива.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *