HomeLan – отношение към клиента

Чувал съм доста неща за фирмата HomeLan, но честно казано, никога не съм се заслушвал в тях досега. Никога не са ме интересували и особено след крайно неприятния ми опит с друг lan-доставчик, BaliBG, просто не исках да се занимавам с измислените ни lan-фирмички, калпавия им мениджмънт и циничното им отношение към клиента. Досега, защото вчера разбрах как HomeLan са се отнесли с един приятел и как на практика са го принудили да изтрие GNU/Linux от компютъра си и да си инсталира Windows.

Ако вие имате добър опит с lan-фирма или сте много и приятно очаровани от някоя “ланка”, не ми я рекламирайте – няма нужда, имам си достъп. Не искам да разбунвам духовете с крайни изказвания за “ланките”, ама… как да кажа… тия “ланки” са пълна скръб и само лъжат хората. Страхотно бърз достъп до локалния файлов сървър, рекламиран от самата фирма и считан от повечето потребители за “златното съкровище с филми и музика”. Заради което си заслужава (пак според някои) човек да си даде парите на “ланката”, да има бавен или проблемен достъп до всичко, което е извън мрежата на фирмата и извън peering-а. Заслужава си? Защо, заради нелегалните филми и музика ли? А, да, вярно – заради тях. ГДБОП ако наистина се интересуват от защитата на издателските права в България, може да проверят колко от “ланките” все още поддържат файлови сървъри. Вярно, доста сигурно са минали на следящи сървъри за bittorrent. И все пак бързият достъп до такива филми и музика е основната причина “ланките” все още да съществуват.

Между другото, имаше някаква наредба, според която до края на лятото (забравих точно кой месец) в София трябваше да няма въздушни трасета и високи строежи за кабели. Нещо, което по принцип си е незаконно – доколкото помня, всеки електрически кабел, прокаран извън частния имот, трябва да бъде одобрен за безопасност от “Електроразпределение”. Причината е наистина в безопасността, не в това, че небето над София е скрито от гъста мрежа, под която е неуютно да се живее. Както помним от физиката в училище, в атмосферата, особено при лошо време, има големи разлики в потенциалите. Представете си какво ще стане с човек, който се качи на покрива на блока си и пипне някой от кабелите при задаващи се откъм Витоша буреносни облаци. Може да го удари леко, да. Но може и да не е леко.

Та какво стана с тази наредба (или каквото беше там)? Няма ли тъпите “ланки” най-накрая да дадат малко пари от иначе безпроблемните си печалби и да си вкопаят кабелите в трасетата на телефонната, електрическата или която там друга компания предлага такива? Тоест няма ли кой да ги накара да го направят? То е ясно, че те самите нито пари за трасета, нито пари за нова техника ще дадат. Да не говорим за добри заплати за привличане на наистина добри специалисти, които са кът там.

Та HomeLan, поредната “ланка” с амбиции, е фирма, която ще отбягвам и ще обяснявам на хората около мен защо е добре и те да не ползват услугите й. Не помня какво точно съм чувал преди за тази фирма, а и няма значение. Сещам се, че все са били лоши неща, но това, което разбрах вчера, ми стига.

Стоян ми се обади, за да му помогна с настройките на Debian-а му за интернета на HomeLan. По смътни спомени прецених, че всичко идва от PPPoE, който ползват в HomeLan и започнах да му обяснявам по телефона какво да направи, за да го настрои. Тук е мястото да кажа, че два пъти са идвали при него “специалисти” от homelan и и двата пъти са си тръгвали с разперени ръце и свити рамене и са казвали “ще видим какво ще кажат във фирмата”. От фирмата, явно сисадминът, който сигурно е един от малкото там, които въобще разбират от компютри, е изпратил е-поща с описание на настройките.

Дотук добре. Тоест пак добре е, че homelan имат един човек, който разбира от GNU/Linux поне малко. Проблемът е, че вместо да му се обадят или да се вдигнат и да му отидат на адреса, пичовете му пращат е-поща. Хм, много интересно… И как се предполага, че трябва да я прочете? По водопровода, може би?

Въпросният компютър винаги е работел без проблеми с GNU/Linux – доколкото разбрах, това е старият компютър на Юнуз и на него съм виждал Fedora за ежедневна работа, обсъждали сме някои нови проекти на Проектория и много добре помня, че работеше под GNU/Linux. Но Юнуз е бил към друг доставчик, а и Стоян не разбира така от GNU/Linux дистрибуции, както Юнуз. То в днешно време и при днешните доставчици човек да не си дава стария компютър – кой знае какви проблеми ще имат хората с него…

Всичко това обаче не е оправдание за HomeLan, по-точно за некадърността на служителите и за циничното отношение на шефа им.

След като няколко пъти с моите телефонни заръки Стоян настрои pppoe и нищо не ставаше, след като ми даде достъп до пощата си, за да вляза и да проверя какво са му писали и след това му диктувах и правеше всичко дословно няколко пъти, той просто реши да им се обади. Отново, за четвърти или пети път. Все пак човекът си плаща за нещо, което го няма. Ако бях аз, сигурно щях накрая да се оплача от “ланката” в комисията за защита на потребителите.

Та когато се е обадил последния път и е казал за пореден път, че си иска достъпа и или някой да дойде и да му го настрои на място, или още на следващия ден отива и си иска парите обратно, отсреща му е заговорил шефът на HomeLan. Така се е представил поне.

Та въпросният “шеф” е започнал да му се кара и му е казал, че “щом като е под Линукс, трябва да знае как се прави това”. Естествено, при такова отношение от страна на човека, на когото на практика подаряваш пари, няма какво да се отговори. На такъв каквото и да тръгне човек да обяснява за правата на клиента, за задълженията на продавача и т.н., само ще си загуби времето.

“Ние сме на Дебиан и много добре знаем как се настройва и това са точните настройки! Направете каквото сме ви пратили и ще имате достъп!”. Нямам коментар просто… Казал е също, че ако е бил с друга дистрибуция на GNU/Linux, нямало да могат да му помогнат, защото те имали там Дебиан и само за Дебиан знаели…

Но след репликата “Като сте под Линукс, трябва да си ги знаете тия неща как се правят!” моят приятел просто затворил, след това ми се обади да ме пита дали с инсталационния диск на Windows ще замести целия Debian и после просто си е преинсталирал компютъра. След като почти сам си беше инсталирал Дебиан и пак със съвсем малко помощ от приятели си го беше настроил (без достъпа до homelan…). След като е искал да има GNU/Linux дистрибуция на компютъра си, е бил принуден от шефа на HomeLan и от некадърните им “техници” да инсталира WindBlows.

Благодаря и от мое име, HomeLan! И чао-чао! Повече не ща да чуя за вас, но пък приятелите ми ще чуват доста. От мен. За отношението към клиентите ви и за професионализма ви.

13 thoughts on “HomeLan – отношение към клиента

 1. Веселин Колев

  Че Homelan са фирма, която е с дълбоко мутренски произход и за това има такъв умствен потенциал в нея, няма спор и е очевадно.

  Аз обаче съм нямал проблеми с пускането на PPPoE в тяхната мрежа. Поне до момента (момента == преди 3 дни в кв. “Сухата река”). Че и пуснах NAT и надскачане на TTL филтъра на човеколюбивия доставчик.

  Ето скриптчето за ppp интерфейса в Red Hat Enterprise Linux (всеки да си го преправя за собствената дистрибуция), който пакета rp-pppoe генерира:
  —-
  USERCTL=no
  BOOTPROTO=dialup
  NAME=DSLppp0
  DEVICE=ppp0
  TYPE=xDSL
  ONBOOT=yes
  PIDFILE=/var/run/pppoe-adsl.pid
  FIREWALL=NONE
  PING=.
  PPPOE_TIMEOUT=80
  LCP_FAILURE=3
  LCP_INTERVAL=20
  CLAMPMSS=1412
  CONNECT_POLL=6
  CONNECT_TIMEOUT=60
  DEFROUTE=yes
  SYNCHRONOUS=no
  ETH=eth0
  PROVIDER=DSLppp0
  USER=username
  SERVICENAME=”service_name”
  PEERDNS=no
  DEMAND=no

  Поввече обяснения на адрес:

  http://hardtrance.blogspot.com/2005/11/pppoe-fedora-red-hat-enterprise-linux.html

  Мисля, че с малко преправки ще стане и за Debian (поне до момента трима души са направили това).

  Ако пък и това не сработи, обадете са на Георги Данчев. Той е сигурно първия клиент на Homelan, който е настройвал PPPoE под Linux под Debian.

 2. turin Post author

  Благодаря, Весо, ще имам предвид, когато момчето се навие да “пробва” пак с линукс (когато ми разказа снощи за това спомена, че все пак няма да се откаже и ще опита пак, даже нарочно с друга дистрибуция:).

  За Данчев не се бях сетил — и това е добра идея, той сигурно щеше да каже къде съм бъркал. Е, то ако аз бях на компютъра сигурно щях все някак да се справя (надявам се). По телефона да се диктуват команди и съдържания на файлове с настройки си е гадно.

  Това, което му казах, с две думи беше да провери дали има инсталирани пакетите ppp, pppoe и pppoeconf и след това да изпълни командата pppoeconf. И там да въведе данните за акаунта. След това прегледа и ми издиктува какво пише в /etc/ppp/peers/dsl-provider и в /etc/network/intefraces и не чух нещо, което да не е както трябва.

  И все пак, дори и да се справи следващия път, възмущението от такова отношение “като имаш линукс, оправяй се, гад такава” си остава… Как да ги обича човек такива :)

 3. ivancho

  Здравейте и от мен,
  аз също имам няколко преживяни случки с хоумлан.

  1. Мой познат на който сложих дебиан, също беше към тях. Той имаше и Уинбозе. Та отидох един ден специално да му пусна интернета. Оказа се че посмъртно не искаше да се закачи въпреки че правих всичко възможно. PPPoE съм подкарвал под дебиан не веднъж (то не че е трудно с pppoeconf), но този път беше доста трудно. Накратко пуснах всички видове debug в ppp и доста си играх с options файла. От сайта има хауту на Пейо, само че за слак. Под дебиан просто не се ползва adsl-start… Иначе модула за подръжката на ppp и rpppoe и всичко си е на мястото. След дълъг дебъг… и разговори с човека от хоумлан (който бе учтив, но не разбираше от линукс, пък и използваше някакво уеб приложение, и нищо конкретно не ми каза, освен да потвърди че ползват pap и че давало грешно потребителско име или парола…). При дебъга и при мен това ми казва… Интересно е че те имат няколко сървъра в зависимост от мястото където си, и при дебъгването си разпознаваше правилното име. След това се отказах.

  Аз лично в момента съм на ново място където има прекаран кабел на хоумлан… но определено няма да си платя акаунт. Именно поради причината че ползвам само дебиан и съм много доволен от него. Силно се съмнявам че проблема е от мен в настройките, но ако някой е подкарвал дебиан към хоумлан… нека да драсне едно писъмце :)

  2. Преди няколко седмици имаше бури. Мой познат си оставил компютъра включен вечерта и след което го заварва “умрял”. Интересно е че му дадох захранване, но компютъра отказваше да запали. След което предположих, че токовия удар е дошъл по мрежовата карта. След това присъствах и на момента, в който моя познат си сложи друг компютър и привика момчетата да му го настроят (там MAC адрес и прочие). След като дойде момчето (доста нелюбезно се изказваше… да не кажа враждебно), каза че не е било от кабела — бил 100% сигурен. След като компютъра отиде на сервиз, се върна с диагноза токов удар през мрежовата карта…

  При мое запитване, дали няма услуга при която да си вържа няколко компютъра, въпросния младеж каза че само да съм пробвал — щял съм веднага да бъда уловен и изключен…

  При мен въпроса е принципен… не е технически…

  НЯМАМ ДУМИ…

 4. боби

  Има ли някой на тоя свят, който да е толкова технически грамотен, че да ми обясни как става така, че всеки четвъртък вечер, долу-горе по едно и също време, в продължение на вече 2 месеца (от както съм абонат на HomeLan) нета спира… От съпорта на HomeLan не са в състояние да обяснят и изяснят тази мистирия, но за сметка на това “техническия им екип” започва веднага работа по “проблема” и той бива благополучно отстранен… в понеделник. Ето това е HomeLan!

 5. havy

  Имам нет от хоумлан в подуене 2-3 години и в центъра от 3 месеца на цени 22 и 52,80 лева в подуене съм на дебиан — в центъра уин хр — мога да кажа, че в подуене връзката като зацепи е супер бърза иначе самото включване става от 2-4 ти път. Често, при мен в петък вечер нета спира за 2-3 часа и като не правя нищо, сам тръгва, само в тия случаи се обаждах на някаква жена от местната поддръжка, която ме лъжеше че всичко е ок, а аз и благодарях. С хората от хоум лан съм бил винаги много любезен и те също са били любезни, особено от тел. 0800…, за връзката с дебиан — никога нямаше да я направя без тяхното съдействие — пратиха ми въпросния мейл, дори искаха да пратят екип, ама точно тогава имах гости и не беше удобно. В центъра това е до баня мадара също спря нета за 2-3 дни по техна вина — имаха някакви повреди — оправиха ги. В центъра съм сменил демоннет, линкос, сега хоумлан качеството е горе долу едно е също за цени 50-60 лева. Демон нет май бяха най-добри ама при пошо време прекъсна и нещо бях нервен тогава и за това се отказах. Линкос си смениха машината по време на разправиите за торентите и след това международната скорост рязко падна, а в центъра ползвам нета главно за това и също се отказах. Ползвам и спектрумнет — те са най-добрите за скорост, като свалям торенти скоростта е 5000-10000 — филм 700мб се сваля за 2-4 минути, иначе същите проблеми — от време на време прекъсва. Ползването на евтини лан-карти, кабели и суичове е причината за тия проблеми. Според хом лан картата нямала значение, ама с американска 3ком ми се връзваше без проблеми — изгоря при гръмотевична буря като защитата от ресет си остана здрава, смених я с китайска и след това почна трудно да се свързва.

 6. turin Post author

  Да ми спира връзката периодично в петък вечер за няколко часа и да е нормално да има 2-3 дни без връзка “по вина на доставчика” е нещо абсолютно неприемливо за мен.

  На мен ми трябва постоянна свързаност. Не искам да точа филми за няколко минути, аз и без това почти не точа нищо и за други неща използвам Интернет.

  Но да давам 50-60 лева на квартална (или мултиквартална както вече са някои “големи”) LAN-ка и да си позволяват да им прекъсват връзката е недопустимо. Майната им, по кабелната поне не прекъсва мрежата, защото много от клиентите я ползват за телевизия и не върви да “имаш технически проблем”. Поне не често. Кабелната има други кахъри, но поне връзката е стабилна и постоянна.

  Имал съм за вече около две години или повече само две-три прекъсвания за няколко часа. И наскоро, като сменяха собственика и мрежите, също имаше леки накъсвания. Но пак за предпочитане пред LAN-ка. Май оставам на кабелната.

 7. vader

  Просто нямам думи за тях. Като бивш администратор в НБУ, на който Data.bg са доставчик, реших да се абонирам към Хоумлан, които са дъщерни на Дата.бг, защото за служители на университета беше на половин цена. Първото включване към мрежата им успях да го направя след около седмица разговори с всичките им админи и шефове, както и караници с кварталната ланка, която беше представител на Хоумлан за моя квартал. Правихме проби с няколко компютъра — то не бяха ВинБози, Линукси, пробвах и с 2 мака — нищо. Уж PPPoE се връзва и после разкача така до безкрай. И след 100 лева за телефонни разговори най-накрая не знам какво направиха, но тръгна. Не са ми правили отстъпка, нито са ми връщали пари. После скоростта беше прилична, ама като спре, няма тръгване. Никаква поддръжка, особено ако е петък, най-рано да ми обърнат внимание в понеделник и при много ръчкане по телефона и с връзки да ми пуснат нета към сряда. После се преместих от центъра в Младост и отново заради парите реших да пробвам отново тяхната услуга, барем местните са по-различни (за което отново съжалявам). Същата работа бяха. Само малко да прокапе и нета спираше за ден-два и дори повече. Няма телефони, няма поддръжка, никой не ти обръща внимание. Стигнах дотам да говоря с шефове и да заплашвам, че ако не ми оправят проблема, ще накарам хората в университета да сменят Дата.бг като доставчик и въпреки това нищо. Като няма и няма. Ама няма и кой да се погрижи. Мижавото им офисче в Младост няма телефон (!), двата мобилни, които ми дадоха за съпорт бяха лични на секретарката и на някъв ламер, дето уж бил техник, и те никога не ги вдигаха. Последно преди да ги сменя нямах нет повече от 2 седмици и най-лошото е, че никой не ми казваше какво се случва и кога ще се оправи, казваха само “имаме 5 екипа, които работят само в Младост, правим каквото можем”. Исках и аз да направя нещо, та да има нет в квартала, предложих им да монтират суичовете където и аз да имам достъп и да мога да ги рестартирам като се наложи, да им дам ток ако трябва, да ги вържа на голям UPS и да ги прекарам през лан-протекторите да няма повече сривове поне в околните блокове, но не ми обърнаха внимание. Накрая след като един месец нямаше никакво развитие и поисках някаква компенсация за липсата на услугата и информация какво се случва, от съпорта на дата.бг ми казаха “елате еди-къде си да ви върнем част от сумата за дните, в които не сте имали достъп”. 50% от 22 лева (икономичната, аз не тегля филми, не искам скорост, а стабилност) са 11 лева, те ми предложиха да ми върнат част от сумата… примерно 5 лева??? Аз искам да си плащам и повече, но да имам услуга, не да ми връщат пари… Тези просто са като всички останали — максимум печалба с минимум средства и поддръжка. Всичките приказки за хот съпорт при тях са пълни глупости!

  Като бях още в университета и като им се обаждах на “хот” съпорта за корпоративни клиенти да им кажа, че е паднала оптиката или че нещо виртуалния ни сървър при тях се е гътнал, оттатък най-честата реплика беше “кажете си юзернейма”! Просто нямам думи! Ако можете да ги избегнете — направете го.

 8. Вени Г.

  HomeLan са ми доставчик от години и оценката ми е добра, защото за моите изисквания не съм намерила по-добра оферта като съотношение цена/качество.

  Какво имам предвид:
  1. Ползвам Интернет не за бизнес и/или професионални цели.
  2. Кво точно правя — браузвам и пиша по форуми и блогове (вкл.моя); свалям през Р2Р мрежите; също мейл и скайп
  3. С Win XP съм, advanced user, но не профи.

  Тъй че:
  1. Преживявам известните прекъсвания, защото освен леките емоционални щети други не търпя ;-)
  2. В 95% от случаите, когато съм прибягвала до безплатния съпорт на 0800… , са ми оказвали адекватна помощ. Отделно е, че рядко имам причини, а когато имам, предпочитам първо да видя мога ли аз да оправя нещата. Имам предвид няколко типа ситуации, при които аз трябва да извърша някакви действия — например понякога имат погрешни съобщения за дадена грешка, което се оправя като рестартирам, или при други, но по-рядко — трябва да преинсталирам кънекшъна и — според мен това значи, че при тях има нещо недоправено, ама в случая ми е важното, че мога да го поправя като се появи.
  3. 26,40 лв/месец си е тънка цена за високата скорост при точене от торенти.
  4. Единственото, което за мен бе много гадно, бе голямата опасност при бури. Две ланкарти ми изгърмяха, обаче си взех един APC ProtectNet и мисля, че елиминирах риска.

  С две думи — личният ми опит сочи, че за непретенциозен домашен потребител HomeLan са добро решение.

 9. turin Post author

  Така е, Вени, но за потребителите с поне малко повече претенции към връзката е решение, от което трябва да се бяга надалеч и бързо. И аз ползвам Интернет по сходен с твоя начин, само дето не свалям много през P2P. Най-много да свалям софтуер или да качвам снимки. А, и не ползвам същата операционна система.

  Да, наистина единственото, за което си заслужават “ланките” е бързата скорост на изтегляне, което често е и локално. Или от файлов сървър в локалната мрежа, което за тях е практически безплатно, или от съседни клиенти при разпределено сваляне (bittorrent, donkey, mule, gnunet, freenet — всичко, дето е децентрализирано в клиентски възли). Което сваляне пак е локално, защото повечето трафик се оказва че е локален за доставчика и на практика пак им е безплатен.

  Идеята ми е, че ако за това не ставаха (при условие че в огромната си част трафикът им е без пари), то за какво друго.

  Виж, това че “ланките” масово са все още с въздушни строежи и нарушават всякакви норми на безопасност на енергото, и това че при всяка гръмотевична буря трябва не само да си спирам компютъра, ами и да вадя кабела от мрежовата карта, с това просто не мога да се примиря. А иначе не съм от най-претенциозните потребители. Претендирам само за качествена връзка, която да я има. А не да прекъсва за дни. Щото и да извади човек кабелчето, кой знае колко комутатора са изпушили по пътя из блоковите покриви.

  Иначе съм съгласен — ако човек не ползва Интернет по-интензивно, ако няколко дни без връзка не го бъркат или ако например е с Уиндоус си заслужават.

  Всичко тръгна от това, че в HomeLan не разбират от компютри. Изпратили са на мой приятел електронно писмо с обяснение как да си пусне връзката. После казали, че един при тях разбирал от Debian и GNU/Linux по принцип, обаче накрая казали “Като сте под Линукс, трябва да си ги знаете тия неща как се правят!”.

  Е това поддръжка ли е?!? Ами нещастници са. Това е отпреди малко повече от година, така че може сега да е различно — да не се засегнат сегашните служители. Макар като чета коментарите и като виждам, че темата една година по-късно продължава да е активна… силно се съмнявам че има някаква промяна. Аз лично не държа изобщо да проверявам и няма да ползвам услугите на фирми като HomeLan.

 10. rostislav

  Не знам за вас и вашите конзолни преживявания, но аз тази година имах удоволствието да си сложа fedora core 6 и после fedora 7 и в основната инсталация е включен един много симпатичен графичен продукт за настройка на xDSL. Какво да ви кажа — свързва се и не се откача. Клиент съм на Homelan и си нямам грижи.

  Преди време си бях сложил едно Suse и там всъщност за първи път го видях това графично приложение за настройка на rpppoe свързване. Тогава бях клииент на BG Mreja и също нямах грижи с линукса.

  А вие като си нямате друга работа, пишете си в конзолата, редактирайте си conf файлове и така. И после що хората си мислели, че линукс бил бъгав. Ми ще си мислят, и аз ако ви прочета постовете и не знам за какво става дума никога няма да си сложа линукс.

  А иначе не мога да кажа, че съм толкова на ти с линукса, просто знам доста добре английси и си търся каквото ми потрябва в google.

  Айде. толкова от мен.

 11. turin Post author

  Сигурно има някакво перверзно удоволствие да се коментира с актуални към днешна дата неща статия, която е писана преди година и половина.

  Да, под GNU/Linux може да се работи безпроблемно с PPPoE. Има и графични инструменти, да. Някой да казва друго?

  Проблемът е, че на човека са отказали съпорт, когато е имал истинска нужда от такъв. Отказали са под предлог, че щом има Линукс, трябва да се оправя сам. Можеше и сам да се оправи, можеше и с помощ от приятели. В компанията ни има поне няколко човека, които разбираме от дистрибуции на GNU/Linux.

  Но въпросът не е в това. Въпросът е в пренебрежителното отношение на съпорта. И в просташкото отношение на шефа на фирмата, който когато е стигнало до него запиставето, в прав текст е казал “като имаш Линукс, оправяй се сам”.

  За това иде реч. Чети проблема, преди да коментираш, моля те… И най-вече, статията е отпреди почти година и половина — да се коментира с днешен софтуер като Федора 7 (която допреди ден-два беше актуалната версия) е просто некоректно.

  Моля без отклонения — темата е за отношението на Хоумлан към клиентите. Не за конзоли, сусета, федори и на кого му е по-голямо “приложението”. Лошото отношение на лан-ките към клиентите продължават и сега — ето какво пише cybercrackerbg за премеждията си с Мегалан. Един приятел имаше аналогичен опит със СпектърНет. Така че нещата не са хич розови. Напротив, ISP-тата са яко неадекватни като съпорт и това е масово явление.

 12. aizen

  Това е най-глупавата фирма, толкова некоректен доставчик. Та плащам си за 13Mb/s, получавам 3Mb/s, но както и да е, това съм го преглътнал. Но от 3 дена скоростта ми е 30Kb/s, а такава скорост имах 1995г. Направо нямам думи…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *