PayPal за българи, най-накрая

Да, и аз не можах да повярвам, но явно е станало и това — PayPal вече поддържа пращане на пари до българските акаунти. Май някъде през пролетта много хора скокнаха и плеснаха с ръце, че се разрешавало регистриране от България и с български сметки. Това — хубаво, но до тия дни нашенските профили служеха само за плащане. Ако имаш пари в кредитната карта и си навит да ги пръскаш из Интернет — ставаше. Обаче обратното не можеше — излизаше един голям надпис “your account is send-only” или нещо подобно при опит за поискване на пари.

Съответно и всички плащания от сайтове, които знаят само за PayPal не ни огряваха. Съвсем наскоро писах за перипетиите с TextLinkAds, които плащат само през PayPal и с чек. Е, ако бях изчакал малко с това пробно плащане от TLA, сега можеше спокойно да си прехвърля парите в PayPal-акаунта.

Много често досега съм рекламирал MoneyBookers, просто защото за мен те са вършели работа и съм получавал съвсем реални пари през тях. Нещо, което досега не беше дори възможност с PayPal. Кой знае, ако някой ден получа пари и през тях и съм доволен, ще препоръчвам и тях. Или по-скоро ще стане така, че няма да има значение дали ползваме MoneyBookers или PayPal — защото и през двата сайта ще можем да си вършим работата.

Точно преди седмица, миналия понеделник, писах за TLA и проблемите с чековете. И в коментарите казах, че не ми се вярва PayPal да отключи българските акаунти. И сега, има-няма седмица по-късно… Направо се плаша от сайта ми, въх какво влияние, цъ-цъ… :D

(От ЦУМ, повтарям, от ЦУМ!!;)

Това значи, че ще преработя карето вдясно за почерпка да работи не само с ePay. Но с интереса ми към Django и Pylons и намаляващото ми харесване на Drupal кой знае дали първо ще обновя карето или първо ще пренапиша сайта си точно както на мен ми допада с Pylons…

Е, междувременно можете да ме почерпите и с наличните средства :P

Честито на всички и всички много парички да получаваме (и) през PayPal! :)

27 thoughts on “PayPal за българи, най-накрая

  1. Michel

    Много яка новина!!!

    Отивам да си правя PayPal и да събирам пари от дарения за първия ми DSLR :-PPP

    Пък за Drupal — аз имам много малък опит с него и не го харесах. Някак ми беше анти-интуитивен… За разлика от WP, например. Но това са различни системи, за различни неща, така че няма да намесвам WordPress тук.

    Но ще ми е интересно в бъдещ пост да видя какво е онова, което не харесваш в Drupal, ще е полезно и за други:)

  2. turin Post author

    Веляне, радвам се :)

    Оги, ще оставя това за отделна статия. Да успея да си събера и аз достатъчно обяснения и ще напиша нещо. Накратко, предварително — готовите CMS-и са подходящи за съвсем непретенциозни проекти. Или такива, които не се развиват във времето. За всичко друго идва момент, в който отесняват много. Другото е, че най-често за да бъдат “общи”, компенсират с по-общ код и по-общи функционалности. Моят сайт например, вярвам, че може да е няколко пъти по-лек откъм ресурси, отколкото е сега с къстомизирания Drupal. Направо ме е страх сега да го копирам на моята машина и да замеря какво “харчи” :)

    Всъщност всичко зависи от много неща, основно от целта на отделния проект. Ако е нещо типично — блог, фотоблог, галерия и т.н., Drupal или Joomla (или например WordPress ако е само блог) си вършат работа. Но всеки път, когато се излиза от “рамката”, това коства излишни усилия за къстомизиране и дори накрая се оказва, че сайтът е неоправдано тежък… Такива неща. А и взема да ми харесва самото писане на Python. Макар че съм съвсем начинаещ, де. От години се каня да пиша на Питон, явно ми е трябвало нещо, заради което да започна ;)

    С две думи — фреймуърк-ът дава проста структура за постигане на сложни проекти, а готовият CMS дава сложна и тежка машина, най-често ползвана за направата на малки и типични сайтове. Проблемът е в приоритетите ;)

  3. Димитър Веселинов

    Ясене, много ми харесват твоите прецизни и задълбочени анализи и те каня за сътрудник на MyKinda Технологии. Ще плащаме на блогърите!

  4. turin Post author

    Димитър, благодаря ти — опитвам се, но едва ли са чак задълбочени ;) Мерси за поканата, аз съм отворен за такива предложения за писане на статии, а и зная за появяването на MyKinda. Но това е тема за разговор извън блога, така че ще ти пиша лично за да го продължим.

  5. helen

    Моля да ми помогнете за регистрацията ми в PayPal. Имам visa electron, стигнах до получаване на код от тях, но ми искат някакъв код на PayPal и не мога да продължа. Ако някой иска да ми помогне, нека ми се обади, за да му изпратя точно какво са ми писали, за да разбере. icq 288 265 149, благодаря.

  6. turin Post author

    helen, първо моля пиши на кирилица. Освен това пишеш коментар в личния ми сайт, тоест по подразбиране говориш лично на мен или лично на някого другиго от обсъждащите тук. Това не е дъска за обяви, нито форум. Такива общи и безлични обръщения са именно за форумите — тук по изключение пускам въпроса ти, защото явно това регистриране е проблем, а и може и други хора да имат същия.

    Може би става дума за трицифрения код, който се намира на самата ти карта? Отзад, върху една лентичка на самата карта е изписан номерът й. Той повтаря релефния номер, който се намира и отпред, дето е с големи релефни цифри, при името ти и валидността. Разликата е, че от задната страна номерът на картата е последван от трицифрен код. Погледни и ги сравни и ще го отриеш. Може би искат да въведеш точно този код.

    Кодът се нарича CSC (Card Security Code) или CVV2 (Card Verification Value 2) и за картите Visa и MasterCard е трицифрен.

    Повече по темата — http://en.wikipedia.org/wiki/Card_Security_Code

  7. emilow

    Добре в USA първо си confirmed след като ти потвърдят адреса а когато стане verified акаунтът ти може да прехвърлиш пари от него на банковата ти сметка, но за тази цел първо ти се иска един routing number — той е и на чековете също. В България какво се изисква, за да станеш такъв verified потребител?

  8. turin Post author

    Проверката на сметката става от препратката “Unverified”, която стои в профила преди това. Потвърждава се адреса на е-пощата, после се добява номер на кредитна карта (това с банковата сметка е само за US residents по принцип).

    Въпросната истинска проверка става с проверка на кредитната карта — PayPal задължава картата с минимална сума. С описанието “PAYPAL” на транзакцията (видимо в банката или в електронното ви банкиране) има четирицифрен код, който се въвежда след това в сайта.

    След тази процедура сумата (минималната май е някъде долар и половина — два), взета за задължаването на картата се връща и се добавя към баланса на сметката в сайта.

  9. boykan81

    Здрасти,

    С дебитна карта (master card) може ли да се регистрираме в paypal?

  10. turin Post author

    Доколкото зная, от дебитните върши работа само Visa Electron. Тъй че най-вероятно не, не може с друга. Но все пак опитай — може да бъркам, може нещо да се е променило откакто аз съм регистриран. Малко вероятно е, но да не съм категоричен все пак.

  11. Felis

    Явно така нареченият Пейпал е достъпен и до нас, но може ли някой да ми обясни как, къде и какво трябва да направя, за да мога да получавам пари чрез Пейпал? Скъсах се да питам по банките, но те горките са толкова компетентни, че отговорите от рода на “Работим само с това, което е написано на стената”, “Какво е Пейпал?”, “Какво им има на обикновенните банкови сметки?” ме съсипаха тотално :)

    Предварително благодаря…

  12. turin Post author

    Felis, и други хора питаха за по-подробно обяснение. Ще напиша тук специална статия по тоя въпрос. Поне ще споделя каквото аз знам. Тези дни ще я публикувам и обявя и тук, дано е полезна с нещо ;)

  13. turin Post author

    Знам, но пък като не ми е най-отгоре в приоритетите… А пък и PayPal нещо не се обаждат за хонорар :D :P

    Съжалявам за забавянето, като успея ще публикувам.

  14. Mimi

    Здравейте!

    Моят въпрос е следният: какво трябва да посоча, когато от даден сайт трябва да прехвърля пари в моя PayPal акаунт, PayPal ID акаунт или е-мейл? Питам, защото досега не съм ползвала тази система и защото някъде прочетох да не се дава ID акаунт. Ако той се посочва, къде да погледна, за да видя този ID акаунт?

    Благодаря!

  15. turin Post author

    Винаги давайте навън само е-пощата, асоциирана със сметката в PayPal! В общия случай това е точно пощата, с която влизате в сайта. Иначе ID на профила можете да си видите на страницата “Profile Summary” (My Account -> Profile). Но не давайте този номер навън — давайте само е-пощата на профила. Това е напълно достатъчно, за да получите парите от съответния външен сайт. Ако сайтът ви иска и име, може да си дадете и името, но имайте предвид, че уникалният ви външен идентификатор на профила в PayPal и съответно адресът за получаване на пари е точно е-пощата.

  16. Hacko

    Привет

    Моля ви за съвет — искам да платя такса на един немски сайт и предлагат следните варианти: Wallie-card, Credit card, Paypal, ClickandBuy, Giropay, скоро и paysafecard и ClickandBuy.

    Кой начин е възможен у нас и е най-лесен и изгоден?

  17. turin Post author

    Щом може да се плати с кредитна карта или през PayPal, тези двата начина стигат.

    За еднократно плащане може би е по-изгодно и бързо с кредитна карта, а за всичко останало по-изгодно и на минутата би трябвало да е с PayPal. И с кредитна карта, и с PayPal е възможно от България. Кредитната карта трябва да е валидна за такива плащания, това трябва да го кажете на банката си при издаването й. А за PayPal трябва първо да се заредят пари в сметката — или директно с прехвърляне от друг човек с PayPal, или със зареждане на пари от кредитна карта.

    Все пак изгодността зависи и от отсрещната страна. Много често с PayPal е по-евтино и удобно, и го препоръчвам. Но най-добре да се провери конкретния случай, като се пита дали има такси и/или забавяния за различните видове плащания.

  18. Hacko

    Става въпрос за един геймърски сайт и ми е трудно отсега да кажа дали ще е еднократно — на този етап предвиждам плащанията ми да са от по 5-10 евро месечно, но още не съм решил дали въобще да започна.

    Това е сайтът http://operation7.fiaa.eu/

    А така изглежда страничката за плащанията http://img5.imageshack.us/img5/5443/capture23092009164956.jpg

    Съвсем леко преимущество имат плащанията през Пейпал. Имам дебитна карта в лева ВизаЕлектрон от ОББ, тя може да мине за кредитна в случая нали?

  19. turin Post author

    Ти си прецени — за периодични плащания определено е удобство, особено ако има отстъпка в паричките. Но трябва да решиш за себе си кое ти е по-добре. ;)

    За Visa Electron от ОББ не съм сигурен, някъде бях чел, че точно ОББ била една от банките, чиито “виза електрони” не ставали за PayPal. Но може да не е вярно, не е логично да е. Може да опиташ — щом като е Visa, би трябвало да се приема. Това, което бях чел е, че ОББ няма договори за картите си с онлайн-магазините и затова (почти) не могат картите им да се ползват за пазаруване онлайн. Но не гарантирам, че е вярно — аз не ползвам ОББ, не знам…

    Иначе — важно е да има поне малко пари в картата, иначе няма да стане регистрацията й в акаунта в Пейпал. Понеже Електрон-ът е дебитна, а не кредитна карта, ако няма никакви пари, например ако е чисто нова, неползвана картата, тогава няма как PayPal да провери за минималната нужна сума за трансфера за регистрацията. Ако е кредитна (т.е. Visa Classic и подобни), тогава това не важи, защото има налични пари вътре като кредит.

    Аз съм ползвал с кредитна Visa от ПИБ, Visa Electron от ПИБ преди време и сега Visa Electron от ЦКБ.

  20. веселин

    Може ли някой да ми каже как става искането на плащане от друг сайт към сметката ми в peypal?

  21. Костадин Петров

    Привет на всички,

    Спечелих малко пари от състезание за редизайн на една интернет страница (собствениците са австралийци). Имам няколко опции за изпращане на парите: PayPal, Western Union, AlertPay и Moneybookers. Доколкото разбрах, Western Union ще ми одерат кожата, за AlertPay и Moneybookers не съм чувал, така че като вариант ми остана PayPal. Така че ви моля за малко помощ. Имам следните въпроси:

    1.Има ли вариант да поискам парите ми да бъдат изпратени на сметка в PayPal а в последствие да си трансферирам в банкова сметка?
    2.Ако може коя банка трябва да използвам и каква сметка трябва да разкрия?
    3.Колко време отнема процесът по транзакции?

    Ако има някой, който е минал по този път, нека сподели. Предварително ви благодаря.

  22. turin Post author

    MoneyBookers не е зле като вариант. Таксите и условията им са почти същите като на PayPal, иначе самата фирма май е базирана на практика в България (не че това има значение за такси и условия, то на практика официално сигурно е в чужбина седалището, де). Но всъщност MoneyBookers и PayPal са еднакво удобни.

    Мънибукърс дори отскоро имат оферта да ти издадат кредитна карта с лимит, равен на баланса в акаунта ти, така че да може да си теглиш парите отвсякъде по света с кредитна карта. Макар че за малки суми по-изгодно е да си дръпнеш парите към регистрираната в акаунта дебитна карта и после да си ги ползваш директно. Иначе таксите за теглене от тази кредитна карта ще са неоправдани.

    Иначе и двата сайта поддържат изпращане на сумата от баланса към кредитна или дебитна карта VISA в България. Таксата е около 2 евро (приблизително, не помня точно) и преводът идва за няколко работни дни. За банката – мисля, че всяка карта VISA (кредитна или дебитна) става. Важното е отзад да има трицифрен код – на дебитните има само три цифри, а на кредитните едно по-дълго число, пак с три цифри накрая отделени.

  23. Veni

    Моля да ми кажете, в някои сайтове ми искат paypal адреса – какво значи това и какви данни трябва да дам? Благодаря предварително!

  24. turin Post author

    “PayPal адресът” ви е адресът на е-поща, който сте асоциирали със сметката си в PayPal. Тоест каквато електронна поща сте въвели в сайта PayPal при регистрацията (или сте задали после в настройките), това е “адресът” ви в PayPal.

    Давате само този адрес на електронна поща, нищо друго. Системата е така направена, че да разпознава потребителите по адреса им на е-поща. Този адрес е достатъчен, за да ви изпращат пари въпросните сайтове (или да ви подканят вие да им пращате, зависи какъв е случаят).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *