Zooomr – геройство или глупост?

Наскоро бях проверил как се е развил Zooomr, един сайт за споделяне на фотографии, който все не съм ползвал активно. В началото се впечатлих, но днес вече зная защо не съм качвал фотографии там – вече две седмици “компанията от двама” и “с един само разработчик” се опитва да пусне новата версия на сайта. Или поне така твърдят. Постоянно на страницата им има разни неща от сорта на “Кристофър работи усилено”, “Говорете с Томас Хоук наживо по време на фоторазходката му” или “Гледайте наживо как Кристофър спи”. Две седмици няма сайт, а те се снимат с уеб-камери на фоторазходки и как спят. Откачена работа.

Толкова хора са отделили толкова време и с желание са качвали и подреждали снимките си там, а те две седмици не могат да се справят с един сайт. Да, сигурно е много сложно, сигурно наистина хардуерът не е издържал, сигурно базите от данни са много натоварени… А тестове?

Тъпо е две седмици да гледаме уеб-камери, като истинската причина да зареждаме сайта е фотографията, а не некачествени широкоъгълни уеб-камери с ниска резолюция.

Когато се прави такъв проект, написването на кода е най-малката част от работата. По-голямата е измислянето на всичко – от най-малката идея до пускането. А най-продължителното са изпитванията, тестовете. Отделяш пробна машина, на която започваш с малко натоварване и малък обем на данните да проверяваш дали всичко се държи както трябва във всички възможни комбинации от действия и натоварвания. После увеличаваш натоварването, доколкото позволява пробната установка, увеличаваш и действията… Изпитваш продукт. Хората пишат стотици страници в стандартите с най-различни процедури на изпитванията. И тези стандарти се четат, изпитванията се правят – дори и най-малкото нещо, като вафла в станиолче например, е минало изпитвания по стандарти – държавни и международни.

На фона на безхаберието на двамата кибер-герои от Зуумър отношението на екипа на 23hq не престава да ме изненадва приятно. Вчера писах на човек от екипа им с молба да провери какъв е проблема с паролата ми за тестовия им сървър. За да поработя върху превода, когато намеря време. Отговори ми с решение след минути.

Вярно, че в 23hq по-бавно се внедряват новите неща, особено след като Flickr в последно време лека-полека навакса и стана читав сайт. Вярно, че 23hq няма да стане хостинг за видео, онлайн-телевизия или пък агенция за фотопродажби и онлайн-изложби – все неща, които обещаваха от Zooomr. Но поне работи и си личи, че се прави с кеф – а това значи и внимателно.

3 thoughts on “Zooomr – геройство или глупост?

 1. Гери

  Честно казано и аз съм доста разочарована от zooomr. Но вече от една година публикувам снимките си в 23hq и предлаганите услуги и скоростта на сайта видимо се подобриха, според мен. Много се радвам, че съм част от българската група, която става все по-голяма и колоритна :), а коментарите и фотогрупите придават неповторима приятелска атмосфера. Наистина сме едно голямо и пъстро, интернационално семейство! :)

 2. turin Post author

  Знаеш ли кое дразни най-много в Zooomr? Вече не помня кога започнаха тази одисея с новата версия и колко дълго време гледахме празна страница с уеб-камери и подобни. Едва днес са пуснали сайта – при това има много бъгове, почти нищо в момента не работи както трябва. Като започнем от влизането през OpenID.

  И през цялото това време не се сетиха и не намериха начин да кажат едно “извинявайте”. Само мрънкаха постоянно “благодарим на всички, без вас не може, благодарим на еди-кой си, а сега имаме пак проблеми, пак ви благодарим”…

  В обявлението в блога им за днешното пускане пак има само благодарности – кой им дал хардуер, как от Zoho са ги хостнали, как Майкъл Дел от Dell лично се ангажирал и изпратил екипи… И как общността на Zooomr била супер и как без нея нямало да стане. Да, наистина – да се чуди и да се мае човек как изобщо имат общност и какви са тези фанатици, които се приобщават там сега, при проблемите и безхаберието.

  Ама поне едно “извинявайте потребители” да не кажеш…

 3. Гери

  Мда, наистина влизането е адски изнервящо (пак добре, че не си бях забравила паролата, от толкова чакане ;). Не ми харесва тромавия и претрупан интерфейс, в който се губя тотално, а пък за скорост и безпроблемно качване на нови снимки … не е за обсъждане.
  Обидно е, наистина, че едно извинявайте няма никъде, и най-вече за тези фанатици, които все още чакат, вярват и искат да формират zooomr общност. Но прекаленото самочувствие изобщо не води към смислени резултати, според мен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *